Basıncın Değişimini Etkileyen Faktörler
- Sıcaklık: Isınan hava genleşir. Genişleyen hava yükselir, böylece cisimler üzerindeki ağırlığı azalır. Bu durumda alçak basınç alanı oluşur. Ekvator her zaman sıcak olduğu için, sürekli Termik Alçak Basınç alanıdır . Soğuyan hava , büzülüp, ağırlaşır ve çöker. Böylece yüksek basınç alanı oluşturur. Kutuplar her zaman soğuk olduğu için Termik Yüksek Basınç alanıdır.
- Yükseklik: Cisimler üzerindeki atmosfer basıncı, atmosferin kalınlığı ile doğru orantılıdır. Bu nedenle yüksek yerlerde atmosfer kalınlığı daha az olduğu için basınç düşüktür.
- Dinamik Etkenler: Dünyanın eksen hareketi sonucunda oluşan sürekli basınç alanlarıdır. 30 kuzey ve 30 güney paralellerinde Dinamik Yüksek Basınç, 60 kuzey ve 60 güney paralellerinde Dinamik Alçak Basınç alanları oluşur.
- Yer Çekimi: Geoit şekil nedeniyle ekvatordan kutuplara gittikçe yer çekiminin artmasıyla, basınç da artar.
- Eksen Eğikliği: Mevsimlere göre kara ve denizin farklı ısınması ile meydana gelen termik basınç alanlarıdır. ( Kış mevsiminde karada yüksek basınç, denizde alçak basınç, yaz mevsiminde karada alçak basınç denizde yüksek basınç oluşur)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder