19 Aralık 2012 Çarşamba

BASINÇ SİSTEMLERİ
Basıncın Değişimini Etkileyen Faktörler

  1. Sıcaklık: Isınan hava genleşir. Genişleyen hava yükselir, böylece cisimler üzerindeki ağırlığı azalır. Bu durumda alçak basınç alanı oluşur. Ekvator her zaman sıcak olduğu için, sürekli Termik Alçak Basınç alanıdır . Soğuyan hava , büzülüp, ağırlaşır ve çöker. Böylece yüksek basınç alanı oluşturur. Kutuplar her zaman soğuk olduğu için Termik Yüksek Basınç alanıdır.  
  2. Yükseklik:  Cisimler üzerindeki atmosfer basıncı, atmosferin kalınlığı ile doğru orantılıdır. Bu nedenle yüksek yerlerde atmosfer kalınlığı daha az olduğu için basınç düşüktür.
  3. Dinamik Etkenler: Dünyanın eksen hareketi sonucunda oluşan sürekli basınç alanlarıdır. 30 kuzey ve 30 güney paralellerinde Dinamik Yüksek Basınç, 60 kuzey ve 60 güney paralellerinde Dinamik Alçak Basınç alanları oluşur.
  4. Yer Çekimi: Geoit şekil nedeniyle ekvatordan kutuplara gittikçe yer çekiminin artmasıyla, basınç da artar.
  5. Eksen Eğikliği: Mevsimlere göre kara ve denizin farklı ısınması ile meydana gelen termik basınç alanlarıdır. ( Kış mevsiminde karada yüksek basınç, denizde alçak basınç,  yaz mevsiminde karada alçak basınç denizde yüksek basınç oluşur)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder